De alles-in-één domeinnaam en webhosting oplossing
globe
Jouw bestelling
Producten 0
    tooltip
    Alle prijzen zijn exclusief BTW. De BTW wordt berekend op de betalingspagina.
    Totaal
    € 0,00
    Terug naar Nieuws
    Wat is WordPress en hoe werkt het?

    Zit je met de handen in het haar omdat je niet weet hoe je een website kunt maken? WordPress is de oplossing! Dit gratis platform is geschikt voor iedereen, ongeacht je technische vaardigheden. In dit artikel leer je alles over het opzetten van een website met WordPress. Van het uitzoeken van de juiste domeinnaam en hosting, tot het installeren van thema's en plugins, alles komt aan bod. Of je nu een complete beginner bent of al ervaring hebt, deze handleiding is een must voor iedereen die een WordPress website wil maken!

    Wat is WordPress precies?

    Een website, webshop of blog bouwen en onderhouden is gemakkelijk dankzij het open source content management systeem (CMS) genaamd WordPress. Dit systeem is gratis te gebruiken en er zijn veel gratis plugins en themes beschikbaar om de site of blog precies aan te passen aan jouw smaak. Het is ontwikkeld in 2003 door Matt Mullenweg en heeft sindsdien een aandeel van meer dan 60% in de markt verworven, waardoor het het meest gebruikte CMS is.

    Hoe werkt WordPress?

    WordPress maakt gebruik van PHP en een MySQL-database en is daardoor in staat om dynamische webpagina's te creëren. In plaats van statische HTML-bestanden, worden de pagina's gegenereerd wanneer ze worden bezocht. Hierdoor kun je met één enkele wijziging in het CMS de wijziging automatisch doorvoeren op alle pagina's met hetzelfde ontwerp.

    Het bouwen van een website of blog in WordPress begint met het kiezen van een WordPress thema. Hiermee bepaal je de uitstraling en lay-out van je website. Vervolgens kun je het thema aanpassen aan je wensen door bijvoorbeeld je eigen logo, tekst, afbeeldingen en video's toe te voegen. Daarnaast kun je plugins installeren om extra functionaliteiten aan je website toe te voegen.

    Bij het gebruik van WordPress om je website te maken, is het een groot voordeel dat je je website later snel en eenvoudig kunt uitbreiden. Dit is handig als je bijvoorbeeld in de toekomst meer pagina's of functies wilt toevoegen. Je website hoeft daarom in het begin niet perfect te zijn.

    Welke partijen gebruiken WordPress?

    WordPress wordt door zowel particulieren als bedrijven gebruikt voor het opzetten en onderhouden van websites en blogs. Het is makkelijk te gebruiken, ook door mensen zonder veel technische kennis. Ongeveer 40% van alle websites op internet zijn gemaakt met WordPress.

    Het is niet nodig om technische kennis te hebben om een WordPress website te bouwen of te onderhouden. Duizenden gratis WordPress thema's en plugins zijn beschikbaar om een professionele website te maken en om je website of webwinkel een unieke uitstraling te geven.

    WordPress is een veelgebruikt platform onder bedrijven vanwege zijn gebruiksvriendelijkheid en veelzijdigheid. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om snel een aantrekkelijke en functionele website te bouwen. Bovendien is er een groot aanbod aan gratis en betaalde plugins en thema's beschikbaar die het mogelijk maken om de website nog verder aan te passen aan de specifieke wensen van het bedrijf.

    img
    De gebruiksvriendelijkheid van WordPress is een belangrijk pluspunt.

    Waarom WordPress gebruiken?

    Het WordPress platform is krachtig en toch makkelijk te gebruiken en aan te passen. Hieronder vind je een aantal redenen om je eigen WordPress website te maken.

    Het gebruik van WordPress is gratis

    Het maken en gebruiken van een WordPress website kost niets. Er zijn geen licentiekosten of maandelijkse kosten, en er zijn veel gratis plugins en thema's beschikbaar. Hierdoor is WordPress een fantastische optie voor het bouwen van een website of webshop.

    Je hebt geen technische kennis nodig

    Ook al heb je weinig tot geen technische kennis, gebruik maken van WordPress is nog steeds makkelijk. WordPress installeren is een eitje, en de interface en dashboard zijn gebruiksvriendelijk. Er zijn ook veel hulpbronnen beschikbaar, zoals documentatie en video-tutorials, waardoor je snel een WordPress website kunt bouwen.

    Je kunt het voor alles gebruiken

    De mogelijkheden met WordPress zijn eindeloos. Het platform is geschikt voor eenvoudige blogs, maar ook voor geavanceerde websites en webshops. Dankzij de talloze beschikbare plugins en thema's, kun je altijd WordPress aanpassen aan jouw specifieke eisen.

    WordPress is betrouwbaar

    Al jaren wordt WordPress gebruikt door grote bedrijven, zoals Samsung, TechCrunch en CNN. Dit toont aan dat het platform betrouwbaar is en goed wordt onderhouden.

    Hoe kun je een WordPress website maken?

    Domeinnaam en webhosting

    Om te beginnen, is het nodig om een hostingpakket en domeinnaam te kopen. Dit is bij veel hostingbedrijven mogelijk, waaronder Site.be. Bij Site.be wordt alles inbegrepen bij de domeinnaamregistratie. Hierdoor betaal je alleen voor je domeinnaam en heb je alle andere diensten inbegrepen.

    Nadat je hosting is geactiveerd, ga je naar je dashboard van Site.be en heb je toegang tot het beheerpanel van je webhosting. Hier kun je de instellingen van je webhosting beheren en WordPress installeren. Site.be is een gebruiksvriendelijk hostingbedrijf en biedt onbeperkt opslagruimte.

    Installeer WordPress met slechts één muisklik

    Site.be biedt de mogelijkheid om met één muisklik meer dan 300 open source systemen, waaronder WordPress, te installeren. Het proces is eenvoudig te volbrengen vanuit je dashboard. Bij de installatie van WordPress dien je enkele instellingen te configureren, zoals de taal van de website en de gegevens van de administrator. Na voltooiing van de installatie, log je in op het WordPress-dashboard met de gegevens die je tijdens het installatieproces hebt opgegeven.

    Kies een WordPress thema

    Het WordPress-dashboard biedt vele mogelijkheden om je website verder aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld in de sectie "Weergave" het thema voor je website uitkiezen. Daarnaast zijn er veel gratis WordPress thema's beschikbaar. Nadat je een keuze hebt gemaakt voor een thema, kun je in de sectie "Instellingen" het logo van je website toevoegen, evenals de titel en beschrijving van je website.

    Pagina's aanmaken

    Het is mogelijk om zowel nieuwe pagina's als bestaande pagina's te bewerken in de sectie "Pagina's". Nadat je een pagina hebt toegevoegd, vul je de paginatitel in en voeg je tekst en eventuele afbeeldingen toe. Om bestaande pagina’s aan te passen, klik je op de pagina en pas je de titel, inhoud en afbeelding aan naar wens. Let op bij het wijzigen van het thema dat je website er op mobiele apparaten nog steeds goed uitziet.

    Menu-items aanmaken

    Wil je menu-items toevoegen aan je WordPress website? Het is eenvoudig! Ga naar het menu-beheerpaneel en klik op "Items toevoegen". Vervolgens klik je op "Toevoegen aan menu". Vul de gegevens in voor de naam, URL en beschrijving van het item en klik op "Toevoegen aan menu" om op te slaan.

    Artikelen toevoegen

    Wil je nieuwe artikelen of berichten toevoegen aan je WordPress site? Dat doe je via de sectie Berichten. Voeg de titel, inhoud en eventueel een afbeelding toe. Bestaande berichten kun je aanpassen door op het bericht te klikken en de titel, inhoud en afbeelding te wijzigen.

    Plugins installeren

    Om extra functionaliteit aan je website toe te voegen, kun je gebruik maken van diverse plugins die beschikbaar zijn in de sectie "Plugins". WordPress heeft een breed aanbod van gratis en betaalde plugins die je kunt gebruiken om de mogelijkheden van je website uit te breiden. Als je bijvoorbeeld een contactformulier op je website wilt, kun je een gratis plugin installeren. Als je een gewenste plugin hebt gevonden, kun je hem installeren door op "Installeren" te klikken. Zorg ervoor dat je regelmatig updates uitvoert voor je WordPress plugins om de veiligheid van je website te waarborgen.

    Gebruikers toevoegen

    Het is mogelijk om nieuwe gebruikers toe te voegen aan je website via de sectie Gebruikers. Bij het toevoegen van een nieuwe gebruiker, moet je een gebruikersnaam en wachtwoord invoeren en de rol van de gebruiker aanwijzen. Bij het toevoegen van een nieuwe gebruiker, kun je ook aangeven of de gebruiker een administrator, redacteur, auteur of abonnee is.

    Elementor gratis installeren

    Voor degenen die op zoek zijn naar een gemakkelijke manier om pagina's en berichten op een visueel aantrekkelijke manier te maken op WordPress, biedt Elementor - met zowel een gratis als betaalde versie - de oplossing, zonder de noodzaak van een programmeur.

    Met Elementor kun je elementen naar je pagina of bericht slepen en neerzetten, zonder de noodzaak om code te schrijven of te begrijpen. Dit systeem wordt "drag and drop" genoemd.

    Elementor bevat vele praktische hulpmiddelen voor het optimaliseren van je pagina's en berichten, waaronder het toevoegen van achtergrondafbeeldingen, het creëren van sliders en het plaatsen van oproep tot actie-knoppen. Er is een breed scala aan Elementor-thema's verkrijgbaar voor elk type website.

    Als gebruiker van WordPress is het absoluut de moeite waard om Elementor uit te proberen. Met deze plugin kun je zonder enige kennis van code mooie pagina's en berichten creëren.

    Kies de perfecte domeinnaam voor jouw bedrijf!

    Het registreren van jouw ideale domeinnaam is dé eerste stap om een geslaagde WordPress-site te realiseren. Het is niet moeilijk en hoeft niet veel geld te kosten. Er zijn veel registrars die domeinnamen verkopen voor een klein jaarlijks bedrag.

    Als je een domeinnaam registreert bij Site.be, profiteer je tevens van de beste WordPress hosting. Het alles-in-één pakket bevat onbeperkt dataverkeer en een eenvoudige one-click installatie voor WordPress. Bovendien zorgen wij dagelijks voor back-ups van jouw website.

    Het registreren van een domeinnaam voor je WordPress-website zorgt voor een unieke en professionele URL voor je site. Hierdoor wordt je site professioneler en is het gemakkelijker voor je bezoekers om de URL te onthouden.

    Door een domeinnaam te registreren, investeer je in de toekomst. Als je WordPress-website succesvol is, zal de waarde van je domeinnaam stijgen. Om te zorgen voor een gemakkelijke uitbreiding van je WordPress-website in de toekomst, is het verstandig om zoveel mogelijk domeinextensies vast te leggen.

    WordPress is een uitstekende keuze

    WordPress is een fantastische oplossing als je een website wilt maken. Dit platform biedt veel mogelijkheden voor het creëren van een professionele website, zonder de noodzaak van veel technische kennis. Het is gebruiksvriendelijk en eenvoudig te leren, waardoor het ook voor degenen die nog nooit een website hebben gemaakt, een goede keuze is.

    WordPress is een veelzijdige tool. Er zijn diverse gratis thema's en plugins te vinden, waarmee je je website precies naar je wensen kunt aanpassen. Ook is het mogelijk om een premium thema aan te schaffen. Als je later nog iets wilt veranderen, dan is dat heel eenvoudig.

    Als je je website met WordPress maakt, is het gemakkelijk om deze later uit te breiden. Je hoeft niet bang te zijn dat je vanaf het begin alles perfect moet maken, want als je later meer pagina's of functies wilt toevoegen, is dat geen probleem met WordPress.

    WordPress zorgt voor een veilige en betrouwbare website. Door middel van regelmatige updates wordt je website beveiligd gehouden. Vergeet daarom niet om je website regelmatig te updaten.

    Als je dus een website wilt maken, is WordPress een uitstekende optie. Het is eenvoudig in gebruik, flexibel en beveiligd, en je kunt er eenvoudig een professionele website mee bouwen.

    Zorg voor een betrouwbare en snelle website door te kiezen voor een WordPress hostingbedrijf als Site.be. Bij Site krijg je niet alleen snelheid, maar ook onbeperkt opslagruimte, onbeperkt aantal zakelijke e-mailadressen, een SSL-certificaat en dagelijkse back-ups.

    WordPress is een uitstekend systeem voor verschillende soorten sites

    Ben je op zoek naar een eenvoudig te gebruiken en flexibel CMS systeem? Kies dan voor WordPress. Het heeft een groot aantal plugins beschikbaar die ervoor zorgen dat je website precies doet wat jij wilt, of je nu een eenvoudige blog, een zakelijke website, een webshop of iets anders wilt maken.

    Blog maken met WordPress

    WordPress biedt de mogelijkheid om een blog te maken zonder enige technische vaardigheden. Je hoeft alleen een WordPress-thema en een gratis plugin voor het contactformulier (indien gewenst) te hebben.

    Er is een overvloed aan WordPress-thema's, waardoor je altijd een thema zult vinden dat bij jouw smaak en doelen past.

    Als je een manier zoekt om e-mails te ontvangen via een formulier, heb je een plugin nodig. Wij stellen Contact Form 7 voor. Het is eenvoudig te bedienen, gratis en biedt talloze opties.

    Zakelijke websites of webshops

    Voor een zakelijke website met impact, zul je wat meer functionaliteit nodig hebben dan voor een standaard blog. Er bestaan diverse plugins die precies hiervoor zijn gemaakt, waaronder WooCommerce. Hiermee creëer je moeiteloos je eigen webwinkel

    Voor bedrijven die zowel producten als diensten willen verkopen via internet, is WooCommerce een uitstekende keuze. Het is gebruiksvriendelijk en biedt onder meer verschillende opties voor betaling en verzending.

    Wanneer je diensten verleent, is het fijn om een plugin te hebben waarmee je afspraken met klanten efficiënt kunt plannen. Easy Appointments is hiervoor een uitstekende keuze. Deze extensie stelt je in staat om een eigen online agenda te maken, waar klanten afspraken kunnen inplannen via je website, die automatisch in je agenda terechtkomen.

    Voor een succesvolle zakelijke website is het nodig om goed te scoren in zoekmachines. Hierbij kan Yoast SEO uitkomst bieden. Yoast SEO is één van de populairste WordPress-plugins en wordt door miljoenen gebruikers vertrouwd. Dit programma helpt je bij het optimaliseren van je website voor zoekmachines zoals Google, door onder meer het helpen bij het schrijven van pakkende titels en metatags en het toevoegen van social media-knoppen.

    Wanneer heb ik wel technische kennis nodig?

    Een unieke WordPress website maken vereist doorgaans enige technische competentie. Toch kun je ook zonder deze technische kennis een opvallende website bouwen met WordPress.

    img
    Iedereen kan een WordPress website bouwen.

    Tips voor het bouwen van een WordPress-website

    Je hoeft geen expert te zijn om een WordPress-website te bouwen. Door gebruik te maken van een aantal simpele tips, kun je een indrukwekkende website bouwen.

    1. Kies een thema dat bij je bedrijf past

    Van gratis tot betaalde WordPress-thema's, er zijn duizenden beschikbaar. Kies een stijl die past bij jouw bedrijfs- of merkimago. Als je niet weet waar te starten, doe dan een zoekopdracht in Google of selecteer een populair thema.

    2. Kies een betrouwbare en snelle WordPress webhost

    Kies een razendsnelle WordPress host als Site.be om ervoor te zorgen dat je website snel laadt. Wij maken gebruik van SSD schijven, waardoor onze servers razendsnel werken. Site.be levert bovendien talloze andere extra's, zoals onbeperkte opslagruimte, onbeperkt aantal zakelijke e-mailadressen, one-click CMS installatie en dagelijkse back-ups.

    3. Registreer een unieke domeinnaam

    Een domeinnaam is het adres van je website. Kies iets kort en eenvoudig. Gebruik je bedrijfsnaam of merknaam, indien mogelijk. Bij Site.be ontvang je ook direct een hostingpakket waarmee je WordPress kunt installeren.

    4. Installeer WordPress met één klik

    Het moment is aangebroken om WordPress te installeren, nadat je een provider voor WordPress-hosting en een domein hebt uitgekozen. Maak gebruik van de handige one-click installer van Site.be en stel WordPress zonder veel moeite op.

    5. Bouw je website of webwinkel

    Met de installatie van WordPress, kun je beginnen met de ontwikkeling van je website. Voeg pagina's en artikelen toe, upload media, installeer plugins, selecteer een ander thema en nog veel meer.

    6. Breng je website onder de aandacht

    Je website is klaar en het is tijd om deze onder de mensen te brengen. Probeer zoveel mogelijk verschillende methoden uit, zoals social media, e-mail marketing, zoekmachineoptimalisatie (SEO), SEO artikelen, reclame, en nog meer om het bekend te maken.

    7. Voeg regelmatig nieuwe content toe

    Je WordPress website moet altijd up-to-date zijn als je bezoekers hebt. Nieuwe content toevoegen, software en plugins up-to-date houden en je website beveiligen tegen spam is daarbij belangrijk. Zorg dat je een anti-spam plugin hebt geïnstalleerd. Back-ups zijn ook noodzakelijk zodat je website snel hersteld kan worden als er iets fout gaat.

    Veelgestelde vragen

    Hoe vaak wordt WordPress ingezet voor websiteontwikkeling?

    Ongeveer 74 miljoen websites, oftewel bijna 32% van het internet, maken gebruik van WordPress. Het content management systeem is uitgegroeid tot een van de favorietste methoden voor het creëren van een website, webwinkel of blog.

    Wat kost een WordPress website?

    Het bouwen van een website of blog met WordPress kost niets. WordPress is volledig gratis en er zijn geen kosten aan verbonden om het programma te gebruiken. Wel zijn er kosten verbonden aan het hosten van je website of blog, maar dit is niet direct gerelateerd aan WordPress zelf.

    Hoewel sommige WordPress plugins en thema's betaald zijn, hoef je ze niet te gebruiken. Er zijn tal van gratis alternatieven beschikbaar.

    Extra informatie over WordPress

    Als open source software wordt WordPress gebruikt voor het creëren van websites, webwinkels of blogs. et wordt breed gebruikt op internet en wordt aangeboden door WordPress.com, onderdeel van Automattic. Ook de ontwikkelings- en supportwebsite, WordPress.org, wordt door Automattic beheerd. De software is geprogrammeerd in PHP en het maakt gebruik van een MySQL-database.

    WordPress is ontstaan uit b2/cafelog, een webblog programma dat door Michael Valdrighi was ontwikkeld. Toen Valdrighi aankondigde dat hij het programma niet langer zou onderhouden, besloot Matt Mullenweg, een medestudent van Valdrighi, om verbeteringen aan te brengen en WordPress verder te ontwikkelen.

    In 2004 lanceerde Mullenweg WordPress als open source software onder de GPL. Hij is nu de CEO van Automattic, het bedrijf achter WordPress.com en Jetpack. In 2005 kwam Automattic met een betaalde versie van WordPress.com. In 2010 werd WordPress.com uitgebreid met een zakelijke optie. WordPress.org blijft de ondersteuningssite voor WordPress-software gehost bij derden.

    WordPress heeft de afgelopen jaren verschillende updates gehad, met als hoogtepunten de uitgaven van 3.6 in 2013 en 4.0 in 2014. Deze releases brachten onder meer nieuwe functionaliteiten, thema's en een media-library. In 2015 en 2016 kwamen er nog meer updates, met onder andere een nieuwe editor.

    Bouw nu je website!

    We hopen dat deze WordPress handleiding voor je nuttig was. Het is een zeer veelzijdig en gebruiksvriendelijk platform dat voor veel doeleinden gebruikt kan worden, van kleine websites tot grote webwinkels. Dankzij de beschikbare plugins kun je je website aanpassen zoals jij dat wilt.

    Om je bedrijf online te zetten, raden we je aan Site.be te gebruiken voor het bouwen van je WordPress website. Je krijgt de snelste hosting en onbeperkt dataverkeer inbegrepen met je domeinnaam. Controleer nu of je gewenste domeinnaam nog beschikbaar is!

    Dit artikel is onderdeel van de collectie
    #Tips&Tricks

    Andere Site.be artikelen