De alles-in-één domeinnaam en webhosting oplossing
globe
Jouw bestelling
Producten 0
    tooltip
    Alle prijzen zijn exclusief BTW. De BTW wordt berekend op de betalingspagina.
    Totaal
    € 0,00
    Terug naar Nieuws
    10 professionele tips om een geschikte domeinnaam te bedenken

    Om online goed zichtbaar te zijn, is het vinden en registreren van een geschikte domeinnaam van groot belang. Het is dus belangrijk om je domeinnaam te optimaliseren, anders loop je het risico op toekomstige complicaties en mogelijk zelfs een volledige herpositionering. Het kiezen van een pakkende domeinnaam kan ook leiden tot een groter aantal bezoekers op je website. Lees daarom eerst dit artikel voordat je besluit om een domeinnaam te registreren.

    



    Het goede nieuws is dat het vinden van een geschikte domeinnaam niet zo moeilijk is als het op het eerste gezicht lijkt. Bij het registreren van een domeinnaam zijn er enkele belangrijke factoren om in gedachten te houden.

    



    Tip 1: Gebruik minder dan 15 tekens

    



    De lengte van je domeinnaam heeft een directe invloed op de effectiviteit ervan. Het is raadzaam om je domeinnaam zo kort mogelijk te houden, bij voorkeur onder de 15 tekens. Mocht het mogelijk zijn om de naam nog verder te verkorten, tot slechts 5 of 10 tekens, dan zou dit nog beter zijn.

    



    Zorg er daarnaast voor dat je woorden en zinnen vermijdt die complex zijn en waarvan mensen moeite hebben om ze correct in te typen.

    



    Hier hebben we een fascinerend voorbeeld van een domeinnaam die zowel lang is als totaal niet gebruikersvriendelijk: http://llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.co.uk

    



    Dat is een echt bestaande domeinnaam, genoemd naar het dorp in Wales met de langste naam in het VK. In 2002 ontving het de officiële erkenning van het Guinness Book of Records als de langste domeinnaam!

    



    Ondanks dat het bezitten van een Guinness Book of Records-titel wellicht leuk is, zal bijna niemand in staat zijn om de website te vinden door de naam in de adresbalk in te typen. Dit komt doordat de naam veel te lang is en geen veelgebruikte woorden of zinnen bevat. Bij het kiezen van een domeinnaam is het belangrijk om hier rekening mee te houden.

    


    img
    

Denk na over andere diensten die je nodig hebt.



    Denk na over andere diensten die je nodig hebt

    



    Bij het registreren van een domeinnaam voor zakelijke doeleinden, is het van belangrijk om te kiezen voor een registrar die betrouwbare webhosting en e-mail oplossingen biedt.

    



    Als je op zoek bent naar een registrar, overweeg dan Site.be. Bij het registreren van je gekozen domeinnaam bij Site.be, krijg je een uitgebreid pakket aan inbegrepen diensten. Dit omvat onder andere webhosting met onbeperkt verkeer, onbeperkte e-mailadressen, SSL-beveiliging en toegang tot onze website- en webshopmaker.

    


    In de wereld van domeinregistratie is er veel concurrentie. Dit komt omdat slechts één persoon eigenaar kan zijn van een specifieke domeinnaam. Daardoor hebben goede domeinnamen een grote waarde.
    



    Tip 3: Maak gebruik van relevante zoekwoorden

    



    Zoektermen zijn de meest gebruikte woorden waarmee mensen websites vinden via Google, zoals "meubelen".

    



    Indien je van plan bent om een webwinkel te starten waar je bijvoorbeeld gepersonaliseerde meubelen verkoopt, dan kun je overwegen om een beschrijvende domeinnaam zoals uniekemeubelen.be vast te leggen.

    



    Het gebruik van relevante zoekwoorden in een domeinnaam heeft zowel voor- als nadelen. Hieronder beschrijven we enkele van de belangrijkste punten om rekening mee te houden.

    



    Voordelen:

    


    1. Betere vindbaarheid: Een domeinnaam met relevante zoekwoorden kan helpen om je website beter vindbaar te maken voor gebruikers die op zoek zijn naar specifieke producten, diensten of informatie.
    2. Meer duidelijkheid: Maak het mensen gemakkelijker om te begrijpen waar je website over gaat.
    3. Verhoog merkherkenning: Optimaliseer je merkherkenning door doelgericht gebruik te maken van zoekwoorden.
    



    Nadelen:

    


    1. Een uitdaging in creativiteit: Het vinden van een beschikbare domeinnaam die perfect aansluit bij je merk is een uitdagende taak die creativiteit vereist.
    2. Over-optimlisatie: Het overdreven gebruik van zoekwoorden kan leiden tot een daling van je positie in de zoekresultaten.
    3. Het kan moeilijk zijn om goed te scoren wanneer je te maken hebt met sterke zoekwoordconcurrentie
    



    Bij het gebruik van zoekwoorden moet je prioriteit geven aan merkherkenning. Dit kun je bereiken door de domeinnaam kort en memorabel te houden.

    



    Tip 4: Een passende extensie vinden

    



    Bij het selecteren van de ideale domeinextensie (TLD) zijn er in feite drie hoofdcategorieën waarmee je rekening moet houden: Generieke, landgebonden en sectorspecifieke TLD's. Hieronder vind je wat informatie over welke TLD's het beste aansluiten bij jouw wensen:

    


    • Wil je een internationale uitstraling zonder je op één specifiek land te richten? Kies dan voor een generieke TLD (.com, .net, .org, .info, enz.). Dit zijn de meest populaire extensies die wereldwijd bekend zijn.
    • Als je je op één land wilt richten, dan is een landcode TLD (.be, .fr, .de, enz.) de meest geschikte keuze. Deze extensies kunnen ook goed samengaan met een generieke TLD als je je vooral op enkele landen wilt richten. Bijvoorbeeld, als je wereldwijd actief wilt zijn, maar vooral op België en Nederland wilt focussen, dan kun je overwegen om .com-, .be- en .nl-domeinnamen vast te leggen.
    • Als de gewenste generieke TLD niet beschikbaar is en je je niet specifiek op een land wilt richten, dan is een sectorspecifieke TLD (.app, .tech, .shop, enz.) een uitstekend alternatief.
    img
    

Kies de juiste domeinextensie.



    Tip 5: Kies voor namen zonder koppeltekens en cijfers

    



    Het gebruik van koppeltekens en cijfers maakt niet alleen een domeinnaam moeilijker te onthouden, waardoor bezoekers of potentiële klanten mogelijk naar de verkeerde website worden geleid, maar het kan ook een onprofessionele indruk geven en daardoor de betrouwbaarheid van je website schaden.

    



    Welke domeinnaam vind je het makkelijkst te onthouden en welke geeft naar jouw mening de meeste betrouwbaarheid: uniekemeubelen.be, uniekemeubelen500.be of unieke-meubelen.be?

    



    Als je dacht dat de eerste optie, uniekemeubelen.be, de gemakkelijkst te onthouden en meest betrouwbaar ogende was, dan zat je juist! Een ingewikkelde naam is geen goede keuze als je wilt dat mensen je website herinneren

    



    Tip 6: Voorkom juridische problemen

    



    Het is van groot belang om bij het kiezen van een domeinnaam ervoor te zorgen dat er geen inbreuk wordt gemaakt op bestaande handelsmerken. Bij een schending kunnen er aanzienlijke juridische gevolgen zijn, zoals hoge schadevergoedingen en zelfs het verlies van de domeinnaam. Dit kan aanzienlijke problemen veroorzaken, vooral als je al een stevige merkidentiteit hebt opgebouwd met je huidige domeinnaam.

    Een inbreuk op een handelsmerk kan misschien niet veel problemen veroorzaken als je alleen een kleine blog runt, maar het kan zeker aanzienlijke problemen opleveren als je bijvoorbeeld een van de grootste meubelzaken van België hebt opgebouwd. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat de domeinnaam die je kiest geen inbreuk maakt op bestaande handelsmerken.

    



    Hoewel het mogelijk is om zelf onderzoek te doen, is het raadzaam om in het geval van dit complexe onderwerp de expertise van een merkengemachtigde in te schakelen.

    



    Indien de gewenste merknaam of domeinnaam al geregistreerd is, kun je proberen om contact op te nemen met de eigenaar.

    



    Tip 7: Gebruik een domeinnaamgenerator om pakkende websitenamen te vinden

    



    Domeingeneratoren kunnen van grote waarde zijn bij het verzinnen van unieke en kwalitatieve domeinnamen. Deze generatoren werken doorgaans door het combineren van woorden, zinnen en zoekwoorden, of door gebruik te maken van algoritmen die willekeurige combinaties van letters en cijfers genereren. Hier zijn enkele voorbeelden van domeingeneratoren die je kunt gebruiken:

    


    1. NameMesh: Met NameMesh kun je meerdere zoekwoorden invoeren en vervolgens een lijst genereren met beschikbare domeinnamen in verschillende TLD's.
    2. Lean Domain Search: Deze generator combineert je zoekwoorden met populaire termen en genereert een lijst met beschikbare domeinnamen met verschillende TLD's.
    3. DomainWheel: Met DomainWheel kun je zoekwoorden invoeren en krijg je suggesties voor beschikbare domeinnamen met diverse TLD-opties.
    4. Panabee: Panabee genereert domeinnamen op basis van je zoekwoorden en biedt suggesties met verschillende TLD's en variaties.
    5. DomainHole: DomainHole stelt je in staat om zoekwoorden in te voeren en genereert vervolgens een lijst met beschikbare domeinnamen met verschillende TLD-opties.
    


    Als je verwacht dat je website veel bezoekers zal aantrekken, kan het slim zijn om ook andere domeinextensies voor je website te registreren.
    



    Tip 8: Krijg feedback en maak verbeteringen aan

    



    Het is een verstandige keuze om de geschiktheid van je domeinnaam te evalueren voordat je er een merkidentiteit aan koppelt, en vervolgens verbeteringen aan te brengen op basis van feedback.

    



    Hoe verzamel je feedback over je domeinnaam?

    


    1. Social media: Stel een peiling op in verschillende social media met je domeinideeën en vraag mensen om hun voorkeur te stemmen voor het beste domein, evenals om feedback te geven waarom ze die specifieke keuze hebben gemaakt. Indien je slechts één idee hebt, deel het dan op het platform en moedig je volgers aan om hun waardevolle input te delen.
    2. Enquêtes: Maak gebruik van online enquêtetools zoals SurveyMonkey of Google Forms om een eenvoudige enquête op te stellen. Verstuur de enquête naar je e-maillijst of volgers op sociale media en zorg ervoor dat deze snel en gemakkelijk ingevuld kan worden.
    3. Verkrijg input van bekenden: Deel je domeinnaam met vrienden en familieleden die behoren tot je doelgroep en vraag om hun waardevolle feedback.
    



    Om waardevolle feedback te verzamelen, is het belangrijk om je feedbackpool te diversifiëren. Richt je niet alleen op vrienden en familie, maar vraag ook om meningen van mensen buiten je directe kring. Denk aan klanten, collega's, experts of zelfs willekeurige individuen die passen bij je doelgroep. Op die manier verzamel je een breed scala aan feedback en vergroot je de kans op waardevolle inzichten.

    



    Hoe kun je je domeinnaam aanpassen op basis van feedback?

    



    Zodra je waardevolle feedback hebt ontvangen, is het tijd om actie te ondernemen en je domeinnaam te versterken. Volg deze praktische stappen om verbeteringen aan te brengen:

    


    1. Overweeg de feedback: Voordat je wijzigingen implementeert, is het van belang om aandachtig te luisteren naar de ontvangen feedback. Probeer te achterhalen welke boodschap mensen proberen over te brengen en wat hen motiveert.
    2. Identificeer de problemen: Analyseer de feedback zorgvuldig en kom tot gemeenschappelijke thema's om zo de specifieke problemen te identificeren.
    3. Verzin andere mogelijkheden: Laat de feedback en de geïdentificeerde problemen als basis dienen en bedenk potentiële alternatieve domeinnamen die deze problemen kunnen oplossen.
    4. Evalueer de nieuwe domeinnaam: Nadat je een lijst met mogelijke opties hebt samengesteld, test de nieuwe domeinnaam door opnieuw feedback te vragen aan dezelfde personen die eerder input hebben gegeven of aan andere mensen.
    



    Als de meeste feedback positief is, en je denkt dat je geen verbeteringen hoeft aan te brengen, dan zou je een vrij goede domeinnaam moeten hebben!

    



    Tip 9: Leg alternatieve domeinextensies vast

    



    Indien je anticipeert op een toekomstige populariteit van je website, kan het slim zijn om andere domeinextensies te registreren. Het zou anders zo kunnen zijn dat opportunisten proberen deze alternatieven te bemachtigen en ze voor een hoge prijs aan je doorverkopen. Een goed voorbeeld hiervan is de verkoop van Tesla.com, die maar liefst 10 miljoen dollar opbracht!

    



    Het is verstandig om bij deze alternatieve domeinextensies te denken aan extensies die in de toekomst van waarde kunnen zijn voor je onderneming. Stel je bijvoorbeeld voor dat je in de toekomst wilt uitbreiden naar Nederland en Frankrijk, dan is het raadzaam om ook een .nl- en .fr-domeinnaam te registreren.

    



    Tip 10: Neem direct actie en registreer je domeinnaam

    



    De concurrentie op het gebied van domeinregistratie is hevig. Dit komt doordat slechts één persoon de eigenaar kan zijn van een bepaalde domeinnaam. Hierdoor krijgen goede domeinnamen, zoals eerder besproken, een grote waarde. Daarom zijn er altijd mensen actief op zoek naar ideale domeinnamen om te registreren en zo winst te kunnen maken.

    



    Het is dus aan te raden om je gewenste domeinnaam of -namen zo snel mogelijk te registreren, nog voordat je feedback hebt verzameld. Zelfs een geringe vertraging van één dag kan het cruciale verschil maken tussen het wel of niet kunnen bemachtigen van je gewenste domeinnaam.

    



    Voor het registreren van je domeinnaam kun je terecht bij een domeinregistrar. Bij Site.be bieden we een snelle en eenvoudige manier om je domeinnaam te registreren via onze domeinnaamchecker.

    img
    

Bouw een op maat gemaakte website die perfect aansluit op je specifieke behoeften en doelen met behulp van de uitgebreide tools van Site.be. Of je nu helemaal opnieuw begint of al ervaring hebt, we bieden alles wat je nodig hebt. Onze gebruiksvriendelijke websitemaker is ideaal voor beginners, terwijl onze betrouwbare webhosting je in staat stelt om een website te bouwen met behulp van een CMS, zoals WordPress, Joomla of andere populaire platformen.



    Sterke domeinnaam kiezen: Conclusie

    



    Een krachtige domeinnaam bedenken kan een aanzienlijke invloed hebben op je online aanwezigheid. Het kan het verschil maken tussen een falende of een florerende online onderneming.

    



    Neem daarom grondig de aanbevelingen in dit artikel door. Een perfect domein dient kort, simpel, gemakkelijk te onthouden en vrij van streepjes en getallen te zijn. Bovendien moet het een relevante domeinnaamextensie (TLD) hebben. Nadat je een aantal ideeën voor een domein hebt bedacht, vraag dan om feedback en controleer of er geen inbreuk wordt gemaakt op een handelsmerk. Het meest geschikte domein voor je website is degene die je zorgvuldig hebt onderzocht, geoptimaliseerd en waarvoor je feedback hebt verzameld.

    



    Indien je al een domeinnaam in gedachten hebt, is het absoluut aan te raden om Site.be boven andere registrars te overwegen. Dit komt doordat webhosting, zakelijke e-mail, SSL en onze website- en webshopmaker inbegrepen zijn bij je domeinnaam. Bovendien bieden we meer dan 500 domeinnaamextensies waaruit je kunt kiezen!

    Dit artikel is onderdeel van de collectie
    #Domeinnamen

    Andere Site.be artikelen