De alles-in-één domeinnaam en webhosting oplossing
globe
Jouw bestelling
Producten 0
    tooltip
    Alle prijzen zijn exclusief BTW. De BTW wordt berekend op de betalingspagina.
    Totaal
    € 0,00
    Terug naar Helpdesk
    Wat is SPF en hoe kan ik een SPF-record instellen?

    Heb jij al eens gehoord van SPF records? Als dat niet zo is, dan ben je niet alleen. Veel mensen weten niet wat het is, laat staan dat ze het begrijpen. Het is zeker de moeite waard om even de tijd te nemen om meer te leren over SPF records. Ze zijn een essentieel onderdeel van je e-mail beveiliging. Hier leggen we uit wat SPF records precies zijn, hoe ze werken en hoe je ze voor je eigen domeinnaam kunt instellen. Blijf dus lezen om alles te weten te komen wat je moet weten!

    Wat is SPF?

    SPF staat voor "Sender Framework Policy". Een SPF record is dus een Sender Policy Framework record. Dit e-mailauthenticatie systeem helpt je te beschermen tegen spam e-mails die met je domeinnaam worden verzonden. Het beschermt je e-mailaccount door een lijst met IP-adressen of hostnames te gebruiken die e-mailberichten mogen verzenden. Een SPF record is een TXT record dat toegevoegd moet worden aan de DNS-records van een domeinnaam.

    Wat is een SPF record?

    Een SPF record is een type DNS record dat specificeert welke servers toegestaan zijn om e-mails te verzenden vanaf een specifiek domeinnaam. Door een SPF-record op je DNS-zone te plaatsen, wordt er een extra controle uitgevoerd voor e-mails die verstuurd worden vanuit jouw domein. Het e-mailbericht wordt gecontroleerd door de ontvangende mailserver. Als de server die de e-mail verstuurt, niet is gemachtigd volgens het SPF-record, zal de e-mailprovider de e-mail afwijzen of als spam markeren. Door een SPF-record in te stellen wordt het voor ontvangende mailservers mogelijk gemaakt om spam en spammers effectief tegen te houden.

    img
    Een van de manieren waarop we ons beschermen tegen spam is door middel van SPF-records.

    Hoe werkt een SPF record?

    SPF-records zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat e-mails die verstuurd worden vanaf een specifiek domein echt afkomstig zijn van dat domein. Hierdoor wordt voorkomen dat e-mails verstuurd worden vanuit andere domeinen die doen voorkomen alsof ze afkomstig zijn van het juiste domein (dit wordt "e-mail spoofing" genoemd).

    Een SPF-record is een configuratie waarmee een domeinhouder aangeeft welke servers toegestaan zijn om e-mailberichten namens een domein te versturen. Dit wordt gerealiseerd door het toevoegen van een TXT-record aan het DNS-configuratiebestand van het domein.

    In een SPF-record worden "include"-statements gebruikt om een lijst te geven van servers die e-mails mogen verzenden namens het domein. Daarnaast kunnen "a"-statements en "mx"-statements worden toegevoegd met extra informatie over servers die e-mails mogen versturen.

    Als een verzender geen SPF-record heeft geconfigureerd, zal de ontvanger van de e-mail niet zeker weten of de e-mail daadwerkelijk afkomstig is van het domein waarvoor het bedoeld is. Om zeker te zijn dat e-mails afkomstig zijn van de juiste domeinnaam, moeten verzenders een SPF-record configureren voor hun domeinnaam.

    Zoals kinderen, vereisen SPF-records regelmatig toezicht en verzorging, anders kunnen ze tot problemen leiden.

    Hoe kan ik een SPF-record instellen of wijzigen?

    Automatische configuratie bij Site.be

    Door een SPF record te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat spammers niet ongeoorloofd e-mail versturen vanaf jouw domeinnaam. De meeste hostingbedrijven vragen dat je de SPF records zelf aanmaakt, maar bij Site.be doen wij dat voor je. Wij zorgen dat de records automatisch worden aangemaakt en up-to-date blijven, zodat jij je op andere belangrijke zaken kunt concentreren. En wil je onbeperkt kunnen e-mailen? Wanneer je een domeinnaam bij ons registreert, kan dat! Stel eenvoudig e-mail in voor je domeinnaam en je bent klaar om e-mails te versturen en te ontvangen. Met Site.be kun je er zeker van zijn dat je e-mails de inbox bereiken.

    Handmatige configuratie bij andere hostingbedrijven

    Het toevoegen van een SPF-record aan je DNS is niet moeilijk. Vooraf is het belangrijk om te weten welke servers toestemming hebben om e-mail namens jouw domein te verzenden. Meestal is dit de e-mailserver van je hostingprovider, maar het kan ook een externe e-mailprovider zijn. Als je de gemachtigde servers hebt achterhaald, kun je een SPF-record toevoegen met de syntax hieronder.

    SPF-record opbouw

    "v=spf1 a mx ip4:240.110.20.1 ip6:3201:5091:3730::8888 ~all"

    Dit is de opbouw van een SPF-record. Om je domein te beveiligen, voeg je een TXT record toe dat de SPF opbouw gebruikt. Er is een beperking van één SPF record per domein.

    In deze syntax staat "v=spf1" voor een SPF-record, "a" en "mx" zijn soorten DNS-records die aangeven dat de server geautoriseerd is om e-mail namens het domein te versturen, "ip4" vermeldt het ipv4-adres van de server, "ip6" vermeldt het ipv6-adres van de server. Vul daar de IP-adressen van de server in die autorisatie heeft om e-mailberichten te versturen met jouw domein. Indien je meerdere servers of IP adressen hebt, voeg dan meerdere "ip4:" en "ip6:" regels toe. Ten slotte geef je aan met "~all" dat alle andere servers niet gemachtigd zijn om e-mailberichten te versturen namens jouw domein. Je kunt eventueel ook andere regels toevoegen aan de syntax, zoals de "SPF include" regel.

    Controleer een SPF-record met een SPF checker

    Als je wilt weten of er een SPF-record is ingesteld voor een specifiek domein, kun je een online DNS / SPF-record checker gebruiken. Vul het domein in en klik op ‘Controleren’. De checker controleert of er een SPF-record is ingesteld voor het domein en geeft de resultaten weer. Als er geen SPF-record is ingesteld, wordt er een waarschuwing gegeven.

    img
    Door gebruik te maken van SPF verbeter je de beveiliging van je e-mailaccounts

    Moet ik een SPF-record instellen?

    Het is van enorm belang dat je een SPF-record instelt, omdat dit voorkomt dat er e-mailberichten worden verzonden met jouw domeinnaam, zonder dat je dat wilt. Dit kan voorkomen als iemand jouw e-mailadres gebruikt voor spam, maar zonder daadwerkelijke toegang tot het adres. Met een SPF-record kunnen ze jouw e-mailadres niet misbruiken.

    De geschiedenis van SPF

    SPF records zijn vrij oud. Ze bestaan al sinds het midden van de jaren negentig, toen het internet nog erg klein was. Op die tijd hadden we nog geen e-mailprogramma's zoals we die nu kennen. E-mail werd verzonden door middel van programma's die draaiden op de commandline.

    Paul Vixie, de stichter van de Berkeley Internet Name Domain (BIND), creëerde in 1997 een van de eerste SPF-records. Deze werd de Sender Policy Framework (SPF) genoemd en had als doel e-mailverkeer tegen spoofing te beschermen.

    Het Internet Engineering Task Force (IETF) nam SPF in 2003 over. Deze organisatie is bezig met het ontwerpen, ontwikkelen en standaardiseren van internetprotocollen, waardoor SPF in 2005 een officieel internetprotocol werd.

    In 2007 bracht Microsoft een nieuwe versie van SPF uit, genaamd Sender ID. Met deze nieuwe versie probeerden ze een ander anti-spamrecord, Caller ID, te verenigen. De twee records verschilden echter niet veel van elkaar, waardoor Sender ID nooit echt een succes is geworden.

    Nieuwere versies van SPF: SPFv2 en SPFv3

    In het jaar 2009 heeft SPF een upgrade gekregen: SPFv2. Dit was ontwikkeld om te werken met Sender ID. Helaas is deze versie nooit helemaal opgepakt door gebruikers. In 2015 kwam er een nieuwe variant op de markt: SPFv3. SPFv3 is compatibel met SPFv2, maar bevat een aantal optimalisaties.

    SPF records spelen tegenwoordig een grote rol op het internet. Ze verbeteren de bescherming tegen spam en phishingberichten voor e-mailadressen.

    Automatische configuratie van SPF op Site.be

    Als je absoluut zeker wilt zijn dat je domeinnaam een geldig SPF record heeft, registreer je domein dan bij Site.be. Wij zorgen ervoor dat je geen last hebt van pogingen tot spoofing. Je SPF record staat automatisch goed ingesteld. Daarnaast krijg je bij je domeinnaam van Site.be webhosting, onbeperkt e-mail, SSL-beveiliging en onze gebruikersvriendelijke website- en webshopmaaker. Wat houdt je nog tegen?

    Heb je nog vragen?

    Onthoud dat je altijd kunt communiceren met een van onze experts via de chat!

    Nieuwe artikelen toegevoegd