SSL-certificaten zijn een digitaal bewijs dat de identiteit van een website bevestigt en informatie die naar de server wordt gestuurd versleutelt. Daarom kunnen bezoekers met vertrouwen de website bezoeken, wetende dat hun persoonlijke gegevens veilig worden bewaard. In dit artikel bespreken we wat SSL is, hoe het werkt en waarom het zo essentieel is voor websites. Lees verder om alles te weten te komen over SSL!
Wat is SSL precies?
SSL is een protocol dat de verbinding tussen twee apparaten via het internet beveiligt. Versleuteling wordt gebruikt om gegevens tegen onbevoegden te beschermen. Door een wiskundig algoritme worden de gegevens gecodeerd, waardoor alleen iemand met de sleutel deze kan lezen. Gevoelige informatie zoals persoonsgegevens, betaalgegevens en wachtwoorden worden vaak beveiligd met SSL. Om dit te kunnen doen moet een website een SSL-certificaat activeren. Veel verschillende websites maken gebruik van SSL om hun gebruikersgegevens te beschermen.
Wat is de betekenis van SSL?
Secure Sockets Layer, ofwel SSL, is een protocol dat gebruik maakt van verschillende algoritmen om informatie die tussen twee apparaten wordt uitgewisseld te versleutelen. Hierdoor kunnen onbevoegden geen toegang krijgen tot deze gegevens of zelfs deze wijzigen.
Netscape heeft SSL ontworpen, een protocol dat nu veel breder inzetbaar is. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het versleutelen van e-mail (met S/MIME), het versturen van instant messages en het beveiligen van Remote Desktop Protocol (RDP)-verbindingen.
Hoe zorgt SSL ervoor dat informatie veilig wordt verzonden?
Door middel van SSL worden er twee beveiligingslagen gebruikt: de SSL-recordprotocol en de SSL-handshakeprotocol. De eerste laag is verantwoordelijk voor het versleutelen van de data die wordt uitgewisseld tussen twee computers op een beveiligde manier. De tweede laag maakt het mogelijk voor beide computers om een veilige verbinding tot stand te brengen.
SSL maakt gebruik van een publieke sleutel en een privésleutel. Met behulp van de publieke sleutel worden de gegevens versleuteld. De privésleutel wordt gebruikt om de informatie die is verzonden te ontcijferen. Alleen de website eigenaar heeft toegang tot de geheime sleutel.
Het instellen van een SSL-verbinding begint met het verstrekken van een SSL-servercertificaat aan de server. In dit certificaat zit de publieke sleutel van de server. Deze sleutel maakt het mogelijk om een gecodeerde verbinding te maken met de client.
Veel browsers hebben SSL nodig om op een veilige manier te browsen. Als je naar een website gaat die SSL gebruikt, wordt het certificaat door de browser gecontroleerd. Daarna wordt de publieke sleutel van de server door de browser gebruikt om een beveiligde verbinding met de server op te zetten.
Het gebruik van SSL neemt toe omdat mensen steeds meer beseffen hoe belangrijk het is om hun gegevens te beschermen. Als de gegevens niet beveiligd zijn, kan iedereen erbij en ermee aan de haal gaan. Met SSL krijgt niemand ongeoorloofd toegang tot de gegevens, waardoor je ervan kunt uitgaan dat er geen enkel risico is op ongeoorloofde toegang tot je data.
Als je een SSL-certificaat wilt kopen, is het belangrijk om rekening te houden met de kosten die hieraan verbonden zijn. Een SSL-certificaat kost gemiddeld tussen € 0 en € 100 per jaar. Bij Site.be krijg je bij het registreren van een domeinnaam automatisch een SSL-certificaat dat als onderdeel van ons alles-in-één pakket wordt aangeboden. Je hoeft dus niet extra te investeren in een SSL-certificaat, aangezien dit al in de prijs van je domeinnaam is meegenomen.
Wat is de definitie van een SSL certificaat?
Om de communicatie tussen bezoekers en servers te beschermen, maken websites gebruik van een SSL-certificaat (ook bekend als een HTTPS-certificaat). Dit certificaat garandeert dat alle informatie die wordt uitgewisseld tussen de twee partijen, wordt versleuteld en niet door derden kan worden onderschept.
De functie van een SSL certificaat voor een website
Met behulp van een SSL certificaat wordt de communicatie tussen de bezoeker en de server waar de website is gehost beveiligd. De gegevens die daarbij worden uitgewisseld, zoals wachtwoorden en creditcardgegevens, worden versleuteld waardoor ze niet in verkeerde handen kunnen komen.
SSL-certificaten zijn ook van groot belang voor de veiligheid van een website. Als bezoekers kennis hebben van SSL, helpt een SSL certificaat bij het verhogen van het vertrouwen in de website. Hierdoor zijn mensen meer geneigd om op de website te kopen of hun persoonlijke gegevens te delen.
Iedere website kan gebruikmaken van een SSL-certificaat, of het nu gaat om een website met financiële transacties of niet. Met een SSL certificaat wordt alle informatie die wordt verzonden tussen de bezoeker en de server versleuteld, waardoor de gegevens extra veilig zijn.
Om de veiligheid van een website te verhogen is een SSL-certificaat een goede oplossing. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het niet alleen om het toevoegen van het certificaat gaat. Ook de overige gedeelten van de website moeten beveiligd zijn. Hiervoor is een sterke firewall vereist en moet de server met regelmaat worden bijgewerkt naar de nieuwste versies.
Hoe weet ik dat een website beveiligd is met SSL?
Om te achterhalen of een website een SSL-verbinding gebruikt, zijn er een aantal methoden beschikbaar.
Wanneer je een website bezoekt, is het goed om te weten of deze een beveiligde verbinding gebruikt. Je kunt dit eenvoudig controleren door naar het adresbalkje in je browser te kijken. Als de website SSL-verbinding gebruikt, zal het adres beginnen met "https:" en niet met "http:".
Als je bezorgd bent over de bescherming van je gegevens als je online bent, kan je een kijkje nemen in de instellingen van de browser die je op je computer gebruikt. Er zijn browsers waar je de instellingen aan kunt passen zodat je altijd een beveiligde verbinding hebt als je een website bezoekt.
Als je een website bezoekt, is het slim om naar het slotje in de adresbalk te kijken. Als je het slotje ziet, weet je dat de verbinding beveiligd is. Maar als je het slotje niet ziet, betekent dit niet altijd dat de website onveilig is. In sommige gevallen kan het slotje gewoon niet zichtbaar zijn. Je kunt dan de instellingen van je browser controleren om te zien of er een optie is om het slotje altijd weer te geven.
Wat is de betekenis van HTTPS?
Het HyperText Transfer Protocol Secure (HTTPS) protocol is gericht op het creëren van een beveiligde verbinding tussen een server en een client. Dit is gebaseerd op het gebruik van SSL/TLS-encryptie, waardoor alle data die wordt uitgewisseld tussen de server en de client, onleesbaar is voor onbevoegden. Het is voornamelijk bedoeld voor het verzenden van vertrouwelijke informatie, zoals financiële gegevens of inloggegevens.
Kan een HTTPS verbinding vertrouwd worden?
HTTPS is een uitstekende manier om informatie op een veilige manier te verzenden en te ontvangen, maar het is belangrijk om te beseffen dat het niet volledig onaantastbaar is. Als een bepaalde aanvaller toegang krijgt tot de server waar de data opgeslagen is, kan hij of zij deze makkelijk stelen. Ook als een aanvaller toegang krijgt tot de computer of het netwerk waarmee je verbinding maakt met de server, kan de aanvaller de informatie die je hebt verzonden of ontvangen lezen.
HTTP vs HTTPS
HyperText Transfer Protocol is de afkorting voor HTTP. Met dit protocol worden webpagina's in je browser geladen. Er bestaat ook een beveiligde variant van HTTP, die HTTPS heet. Deze versie is voorzien van extra encryptie, waardoor het moeilijker wordt voor hackers om persoonlijke informatie te achterhalen die tussen jou en de website wordt verstuurd. Daarom wordt HTTPS ook veel gebruikt voor websites waar je je gegevens invoert, zoals naam, adres, wachtwoord of betaalgegevens.
Is een website met HTTP veilig?
Er zijn twee risico's als het gaat om het bezoeken van een HTTP website:
- Geen versleuteling: De server en de client hebben geen versleuteling, wat betekent dat er geen veiligheid is voor de informatie die je verzendt of ontvangt. Dit brengt het gevaar met zich mee dat deze informatie gebruikt kan worden door aanvallers.
- Gemarkeerd als onveilig: Sommige browsers kunnen HTTP-websites markeren als onveilig. Dit komt omdat er geen beveiligingscertificaat is dat de veiligheid en de identiteit van de website bevestigt. Ondanks dat er geen certificaat is, betekent dit niet dat de site onveilig is, maar het is wel een goede reden om alert te zijn.
Ondanks dat het gebruik van een HTTP-website meestal veilig is, raden wij het af om je persoonlijke gegevens of je betaalgegevens te verzenden via een HTTP-website. Om ervoor te zorgen dat de gegevens versleuteld zijn, hebben deze websites een SSL certificaat nodig.
Is het verplicht om een SSL certificaat te gebruiken?
Voor het verzamelen van gegevens van bezoekers en klanten op je website, is het belangrijk om deze informatie zorgvuldig te behandelen. Er zijn wetten en regels die opgelegd zijn door verschillende landen die voorschrijven hoe met deze gegevens omgegaan moet worden. Hoewel het niet altijd verplicht is, is het aanbevolen om een SSL-certificaat te gebruiken om gevoelige informatie te beschermen. Door het gebruik van daarvan worden gegevens die worden verzonden tussen jouw website en de webbrowser van de bezoeker versleuteld.
Om ervoor te zorgen dat gedeelde informatie niet wordt onderschept en gelezen door onbevoegden, biedt Site.be een SSL-certificaat voor elke domeinnaam die je bij ons registreert. Met het gebruik van een SSL-certificaat kunnen je klanten en bezoekers gerustgesteld worden dat hun gegevens veilig zijn.
Hoeveel kost een SSL certificaat?
Als je van plan bent een SSL-certificaat te kopen, moet je kijken naar de kosten ervan. Wanneer je een domeinnaam bij Site.be registreert, hoef je je geen zorgen te maken over het kopen van een SSL-certificaat, omdat dit al inbegrepen is in de prijs van je domeinnaam. Je krijgt er een SSL-certificaat bij als onderdeel van ons alles-in-één pakket.
Bij Site.be krijg je naast het SSL-certificaat ook zakelijke e-mail, webhosting en toegang tot onze wesite- en webshopmaker. Door dit pakket heb je alles wat je nodig hebt om je website snel en gemakkelijk te bouwen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het aanschaffen van aparte webhosting of andere diensten.
Hoe kan ik een SSL-certificaat aanvragen?
Site.be beseft dat het belangrijk is om een topprioriteit te stellen aan veiligheid op elke website. Daarom bieden we SSL-certificaten aan zonder extra kosten. Deze certificaten zijn van groot belang om gevoelige informatie te kunnen verwerken. Daarnaast zal het aanwezige SSL-certificaat je business helpen versterken door het vertrouwen en de geloofwaardigheid die het met zich meebrengt.
Het is kinderspel om een SSL-certificaat toe te voegen aan je website bij Site.be. Je website beveiligen met een SSL-certificaat is slechts een paar muisklikken verwijderd als je onze webhosting gebruikt, of automatisch als je een website bouwt met onze websitemaker. Je kunt erop vertrouwen dat je website veilig is met Site.be.
Hoe kan ik een SSL certificaat installeren?
Site.be maakt het installeren van een SSL certificaat heel makkelijk voor je. Je hebt er geen technische kennis voor nodig en het is ook nog eens inbegrepen bij je domeinnaam. Je hebt dus geen enkele reden om geen SSL certificaat te installeren.
Automatische verlenging van je SSL certificaat
Bij Site.be maken we gebruik van Let's Encrypt en Certbot om ervoor te zorgen dat je SSL-certificaat automatisch verlengd wordt met je domeinnaam. Er is geen extra betaling nodig voor je SSL certificaat bij een verlenging, omdat deze al bij je domeinnaam inbegrepen is. Je SSL certificaat zal dus niet verlopen zolang je de automatische verlenging van je domeinnaam hebt ingeschakeld.
Bouw je website bij Site.be!
SSL is een belangrijk onderdeel van het beveiligingsproces bij het versturen van gegevens tussen een website en zijn bezoekers. Het is ook een must voor websites die hoger willen scoren op zoekmachines zoals Google.
Wil je je website beveiligen en je SEO-score verhogen? Registreer dan je domeinnaam via Site.be. Wij bieden bij elke domeinregistratie een gratis SSL certificaat aan. Word dus klant bij ons en kies voor Site.be bij het registreren en verhuizen van je domeinnaam. Waar wacht je nog op?
Heb je nog vragen?
Onthoud dat je altijd kunt communiceren met een van onze experts via de chat!