De alles-in-één domeinnaam en webhosting oplossing
globe
Jouw bestelling
Producten 0
  tooltip
  Alle prijzen zijn exclusief BTW. De BTW wordt berekend op de betalingspagina.
  Totaal
  € 0,00
  Terug naar Helpdesk
  Moet ik IMAP of POP gebruiken voor e-mail?

  Wanneer je bij Site.be je e-mailadres hebt aangemaakt, is het mogelijk om het te koppelen aan je eigen e-mailprogramma. Dan hoef je geen gebruik te maken van de webmail om je emails te lezen, maar kun je gemakkelijk de e-mail app of e-mailprogramma op je laptop of telefoon gebruiken. Er zijn twee protocollen waaruit je kunt kiezen om je e-mailberichten op te halen: IMAP en POP (ook wel POP3 genoemd, omdat POP3 de nieuwste versie van POP is). In dit artikel leggen we je uit wat het verschil is tussen deze twee protocollen.

  Wat is het verschil tussen POP en IMAP?

  POP (Post Office Protocol) en IMAP (Internet Message Access Protocol) zijn twee verschillende methoden om e-mailberichten van een server op te halen.

  POP3 is een oudere techniek waardoor e-mails direct op je apparaat komen en vervolgens van de server verdwijnen. Dit betekent dat je alleen je e-mailberichten kunt lezen wanneer je op het apparaat bent waarop je de e-mailberichten hebt gedownload. POP3 is een offline methode die gebruikt wordt om mails te verzamelen van een server en op te slaan op de lokale computer of telefoon.

  Met IMAP krijg je toegang tot de meest recente en geavanceerde manier om je e-mailerichten te beheren. Al je e-mails worden opgeslagen op een server, waardoor je altijd je mails kunt lezen, ongeacht waar je bent en welk apparaat je gebruikt. IMAP is een online protocol dat gebruikt wordt om e-mailberichten op te halen van een mailserver.

  Wat betekent IMAP?

  IMAP is een afkorting voor Internet Message Access Protocol. In 1986 werd het protocol ontwikkeld om e-mailberichten te verkrijgen van een mailserver.

  IMAP is de meest gebruikte mailprotocol door e-mailproviders, vanwege de vele voordelen ten opzichte van andere protocollen, zoals POP3. Voorbeelden hiervan zijn:

  • IMAP zorgt ervoor dat je e-mails overal kunt lezen, van meerdere apparaten. Of je nu op je computer, laptop, tablet of smartphone bent, je e-mail blijft op meerdere apparaten bewaard. Zo kun je altijd bij je e-mail, ook als je onderweg bent of ergens anders bent.
  • In het geval dat je computer crasht of je een apparaat verliest, is er op de server altijd een back-up van al je e-mailberichten.
  • Door IMAP kun je erop vertrouwen dat de meest recente versie van een bericht altijd beschikbaar is, dankzij de synchronisatie met de server.
  • IMAP maakt het voor gebruikers mogelijk e-mails op een slimme manier te organiseren, door middel van labels of mappen.
  • IMAP biedt de optie om een extra veiligheidslaag te activeren door middel van SSL/TLS encryptie.

  IMAP is dus een ideaal protocol voor het downloaden van e-mailberichten. Het wordt veel gebruikt door e-mailproviders en wordt ondersteund door alle bekende e-mailprogramma's zoals Microsoft Outlook, Gmail en Apple Mail.

  img
  IMAP maakt het mogelijk om je e-mails op meerdere apparaten in verschillende plekken te bekijken en ze tegelijkertijd te synchroniseren.

  Wat betekent POP3?

  Post Office Protocol 3, afgekort als POP3 of POP, is een technologie die gebruikt wordt om e-mail te ontvangen van een mailserver. Het protocol is ontworpen door RFC 1939.

  POP3 is een technologie die wordt gebruikt om e-mails vanaf een mailserver te downloaden. Het controleert of er nieuwe e-mailberichten zijn en stuurt deze vervolgens naar het apparaat van de gebruiker.

  POP3 is een protocol dat op verschillende manieren werkt. Vaak wordt gebruik gemaakt van een systeem waarbij e-mail wordt verwijderd van de server na het ophalen ervan. Dit kan een probleem zijn als je dezelfde berichten op meerdere apparaten wilt lezen, aangezien het bericht dan voor maar één apparaat toegankelijk is.

  IMAP of POP? Wat zijn de voor- en nadelen van POP en IMAP?

  POP of IMAP? POP is een betere keuze dan IMAP omdat:

  • E-mails die verzonden worden via POP3 worden lokaal bewaard.
  • POP3 heeft minder bandbreedte nodig dan IMAP.
  • POP3 is beter voor je batterij dan IMAP (IMAP haalt steeds nieuwe berichten op).

  POP of IMAP? IMAP is een betere keuze dan POP omdat:

  • Door de synchronisatie van je e-mailberichten kun je op meerdere apparaten en op verschillende locaties je e-mail bekijken.
  • Je e-mails blijven op de server staan zolang je ze niet verwijdert en je kunt deze op ieder moment downloaden wanneer je een internetverbinding hebt.
  • Je kunt er voor kiezen om emails te markeren als gelezen, ongelezen, verzonden, ongewenst enzovoort. Dit is handig als je een back-up van je e-mailberichten wilt maken.
  • Je e-mail blijft op de server staan, waardoor je ook via de webmail kunt inloggen als je gebruik maakt van een ander apparaat dan je eigen.

  Moet je IMAP of POP gebruiken?

  Met POP3 kun je e-mail van een server ophalen en op je lokale computer opslaan. Hierdoor heb je altijd toegang tot je e-mail, ook als je niet online bent. Het nadeel is dat je e-mail alleen op één plek zit. Als je e-mail op je computer verloren gaat of als je computer stuk gaat, ben je je e-mail kwijt.

  IMAP is een protocol dat e-mail op de server opslaat, wat betekent dat je een internetverbinding nodig hebt om toegang te krijgen tot je e-mail. Het voordeel hiervan is dat je e-mail op meerdere apparaten gesynchroniseerd is. Als je e-mail verloren gaat of als je computer stuk gaat, kun je altijd nog inloggen op de server en je e-mail ophalen, omdat deze opgeslagen is op de server. Kies voor IMAP als deze voordelen belangrijk zijn voor jou.

  Moet ik nou POP of IMAP gebruiken gebruiken? In de meeste situaties is IMAP het meest aangeraden. Als je echter veel reist en niet constant online bent, kan POP een betere methode zijn. We adviseren de meeste gebruikers om IMAP te gebruiken, voornamelijk vanwege het feit dat je mailbox bij de server staat. Hierdoor blijft je e-mail bewaard, zelfs als er een crash plaatsvindt.

  Kies tussen IMAP of POP3 voor jouw e-mailaccounts bij Site.be

  Bij Site.be is het mogelijk IMAP of POP in te schakelen. Wanneer je je e-mailadres hebt aangemaakt kun je kiezen tussen IMAP of POP, maar je kunt ook altijd gebruik maken van onze webmail.

  Bij Site.be hoef je je geen zorgen te maken over extra kosten! Bij elke domeinnaam krijg je onbeperkt e-mailaccounts, webhosting, SSL beveiliging en onze website- en webshopmaker. Of je nu 1 domeinnaam hebt of meerdere, Site.be heeft de beste diensten voor jou. Als je nog vragen hebt, neem dan contact op met onze helpdesk.

  Heb je nog vragen?

  Onthoud dat je altijd kunt communiceren met een van onze experts via de chat!

  Nieuwe artikelen toegevoegd